Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse på siden. Du kan lese mer om hvorfor og hvordan her.

OK
Forside    Blogg

Slik sikrer du kontoen din i sosiale medier!

Sosiale medier har blitt en naturlig del av vår hverdag og man besøker opp til flere sosiale medier i løpet av en dag. Det er jevnlig tilfeller av kontoer som blir hacket og tilfeller hvor uvedkommende får tilgang til andres kontoer. Hva kan du gjøre for å øke sikkerheten på eksempelvis Facebook eller LinedIN?

 

Bruk nettvett

I dag undervises det i nettvett fra og med barneskolen og det med god grunn. Du skal være oppmerksom og naturlig skeptisk når du ferdes i sosiale medier og dette er en adferd som må læres. Det er til enhver tid både kjente og mindre kjente virus som spres med mål om å ta over din konto eller stjele dine personlige opplysninger. Vi anbefaler alle å gjøre noen små tiltak i dag som vil kunne spare deg for uheldige omstendigheter i fremtiden.
 

Hvordan kan du sikre kontoen mot datainnbrudd?

 1. Det første du bør gjøre er å lage et sikkert passord og aktivere 2-trinns autentisering der hvor det er mulig. Facebook og LinkedIn tilbyr dette og du bør i tillegg sikre eposten din på samme måte. I 2- trinns autentisering logger du inn med både passord og for eksempel en kode som du får tilsendt på din mobil. Nettvett.no viser det trinn for trinn hvordan du gjør dette.
 2. Under innstillinger på Facebook kan man aktivere å få varsling når ukjente enheter logger på, mulighet til å slette ukjente enheter og vise aktive enheter knyttet til din konto. Innstillinger eller settings finner du øverst i høyre hjørnet etter at du har logget inn.   

Hvordan kan du sikre deg mot virusangrep?

 1. Ikke klikk på lenker eller vedlegg uten å bekrefte innholdet med avsender. Mange virus vil sende seg selv ut til hele kontaktlister, for eksempel vil en melding med et vedlegg fra en venn ikke nødvendigvis være trygt å laste ned. 
 2. Dersom du velger å klikke på et vedlegg og du blir bedt om å laste ned et programtillegg eller logge inn på ytterligere sider, bør man verifisere url og sjekke med avsender før du fortsetter. 
 3. Bruk et antivirusprogram på pc-en og sørg for å ha det oppdatert slik at sikkerhetshull blir tettet fortløpende.
 4. Sett pc-en på automatisk oppdatering av maskinvare og Windows.

Hva gjør du dersom du har fått virus på din maskin?

 1. Skift passord på kontoen og aktiviser 2-faktor autentisering dersom det ikke er gjort. Dersom du har mistet tilgangen til kontoen din kan du kontakte eksempelvis Facebook eller LinkedIN for hjelp.
 2. Kontakt venner og kjente og gi beskjed om at du er hacket og be de om å ikke klikke på vedlegg som kan være sendt fra din konto. 
 3. Varsle også tjenesten det gjelder slik at de får mulighet til å begrense omfanget. Kontakt eksempelvis Facebook om at du har blitt hacket her.
 4. Ikke skru av pc-en, men fjern nettilgangen. Det er lurt å få fjernet virus før du gjør en restart av maskinen, da dette ofte aktiverer viruset for fullt.
 5. Kjør et antivirusprogram. Dersom antivirusprogrammet ikke klarer å fjerne viruset, finnes det verktøyprogrammer tilgjengelig på de fleste antivirusprodusenter.
 6. Mistenker du at en systemfil er infisert av virus setter du denne i karantene og slår av gjenoppretting av filen ved å gå inn på kontrollpanel og deretter system. 

 

Les mer om IT-sikkerhet:

Have I Been Pwned?
Phising-angrep mot norske e-poster øker i omfang
Lurer du på hva GDPR er og hva det har å si for deg?
Øk IT-sikkerheten med gode rutiner

Våre produkter:

Office PC-sikring
Office e-postsikring
Office online backup

Ønsker du informasjon om våre produkter og tjenester?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat.